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アマンダrecipe2

野菜が好き。野菜が食べたい。
健康にいいからとか、栄養がなんだとか、そんな理由じゃなくて、
野菜がおいしいから食べたい。
そんな人に贈るアマンダとっておきの野菜たっぷりレシピ

おつまみソーダブレッド Cheese & Mustard Soda Farls

zairyou-title.gif(4人分)
薄力粉 450g
塩 小さじ1/2
ベーキングソーダ(重曹) 小さじ1
チェッダーチーズ(おろしたもの) 150g
ヨーグルト 280cc
牛乳(低脂肪)大さじ3杯
粉マスタード 大さじ2

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1. 薄力粉、塩、重曹を合わせてボールにふるい入れ、チーズを加えてよく混ぜる。

2. 中央をくぼませ、ヨーグルト、牛乳と粉マスタードを合わせたものを加える。
(後で生地の堅さを調節するため、少し残して加える)

3. 木べら、または手でまわりの粉をくずしながら混ぜ合わせる。全体がまとまって
きたら、粉気がなくなるまで軽くこねる。(こねるといっても、粉っぽさがなく
なればそれでOK。決してこね過ぎないこと!まとめる、という感じで、手に
べたつくぐらいでよい。)堅いようなら、残しておいたヨーグルト・牛乳を加え、
柔らかければ、少々の打ち粉をして調節する。

4. ひとまとめにし約22cmの円形にしてから、ナイフなどで中央から放射線状に切り、
8つのくさび型のような形にする。天板の中央にのせ、上から茶漉しなどで粉を
ふりかける。220度のオーブンで20〜25分焼く。

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Soda bread has its roots in Ireland and is basically a quick bread that's made using ‘bread soda’ or bicarbonate of soda as the raising agent rather than the traditional yeast.

It dates back to the 1800s when bread soda was first introduced and it was originally cooked in big cast-iron pots over open peat fires because most people didn’t have ovens. Some recipes have been passed down from one generation to the next, and soda farls (or rolls) are an important part of the traditional fried breakfast in some parts of Ireland. Apparently: “There is no bread to be had equal to it for invigorating the body, promoting digestion, strengthening the stomach, and improving the state of the bowels.” That comes from an Irish farmers’ magazine of 1836!

Now the science bit: it’s traditionally made with buttermilk, not yogurt, but it’s the lactic acid that counts: that reacts with the baking soda to form bubbles of gas (carbon dioxide), which cause the bread to rise. It’s also why you use cake flour (薄力粉) rather than bread flour (強力粉), because cake flour contains less gluten and so rises more easily.

Soda bread is a bit like scones: it’s best eaten straight out of the oven and won’t last more than a couple of days. I made a warm salad with avocado, salad spinach, bacon and cannellini beans with a dressing of olive oil and balsamic vinegar for the first round, and we spread cream cheese on the bread. Any leftovers can be used the next day split, toasted, buttered and served topped with grilled bacon and oven-roasted cherry tomatoes.

For roasted tomatoes, place one or two packs of cherry tomatoes on a baking sheet and sprinkle with a little chopped fresh rosemary, some coarse sea salt and a drizzle of olive oil. Roast at 220℃ for 20 minutes until tender. Add a splash of balsamic vinegar and serve warm.

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プロフィール

アマンダ

アマンダさん
オックスフォード大学卒業後、1993年来日。英会話講師、オンサイト翻訳者を経て、2000年にフリーランス日英翻訳者として独立。言葉へのこだわりの高さから、訳文の評価は非常に高く、現在第一線で活躍中。